tisdag 30 september 2008

Skivrecension: Termanology - Politics As Usual

Det här albumet har nog varit livsglöden för många människor det här året. Under tiden som vi har väntat och väntat har vi fått ett par smakprov som fullkomligt har satt öronen ur spel. Fantasin om en fantastisk platta kändes mer och mer verklig ju längre tid som gick. Nu är det 30 september, årets viktigaste dag. Politics As Usual lever dock inte riktigt upp till mina förväntningar. Men det är ändå riktigt bra, och bland alla andra stora skivsläpp den här dagen lyser den garanterat starkast. Termanology har själv jämfört sitt debutalbum med Jiggas, Nas och Biggies debutalbum. Det är en klockren jämförelse, Term har fått arbeta med några av de bästa producenterna som finns och förutom det så är han en fräsch ny emcee med ett riktigt fett flow. Dock är det inte solklart att han skulle kunna ta sej till samma höjder som New Yorks (läs världens) främsta rappare genom tiderna med sitt första album, det skulle nog vara att önska för mycket.

Det här albumet är noga genomarbetat. Beatsen är riktigt bra och stabila, och som icing on the cake är det toppat med massa fina scratches och samplingar från otaliga rapverser. Det reppar hiphopens historia, och det känns, det är, så otroligt äkta. Det finns ett par låtar som sticker ut också, som utan tvekan är bland det allra bästa jag hört på länge. Please Don’t Go är fantastisk, Term visar att han utan problem kan hålla sitt flow stenhårt över ett skönt melodiskt beat. Drugs, Crime & Gorillaz är en riktigt vass och mörk låt, och tillsammans med de lysande gästerna Freeway och Sheek Louch känns Termanology helt rätt i den mörka tillvaron. Han lyckas även få till ett Eminemflow som vi inte har hört sedan… Eminem själv var på topp.

Politics As Usual är hundra procent hiphop. Man kommer regelbundet behöva lyssna igenom albumet för att få en behövlig dos härlig hiphop. Det jag saknar lite är dock kanonlåtarna. Det finns definitivt ett par (Please Don’t Go, In The Streets, Drugs, Crime & Gorillaz), men några till och Politics As Usual hade gått rätt in i hiphophistorien som en av de viktigaste hiphopplattorna genom tiderna. Termanologys sound är riktigt fräscht idag, eftersom ingen har mäktat med det på många långa år. Det är underbart att lyssna på, men samtidigt så saknar jag variation. Låtarna är lite för likadana. Framtiden är dock Termanologys och med hans potential kommer han nog ta ut svängarna rejält och bli riktigt grande. Jag förutspår en legend in the making, och det är roligt att få vara med från början.

Betyg: 4/5

Smakprov:
DOWNLOAD Termanology - In The Streets (Feat. Lil Fame) (prod. Hi-Tek)
DOWNLOAD Termanology - Please Don't Go (prod. Nottz)
DOWNLOAD Termanology - Watch How It Go Down (prod. DJ Premier)

2 kommentarer:

Unknown sa...

Skulle du vilja recensera Sabac eller Ill Bill´s nya album.

Vore intressant att läsa vad du tycker om dessa.
Själv tycker jag att de är riktigt bra!

karin lil'bridge sa...

Jag har inte lyssnat på någon av dem, så absolut! Ska bli kul att höra något nytt, tack för tipset. Ska leta rätt på dem nu.