söndag 19 oktober 2008

Söndagsspecialen 01 - Bästa musikvideos v3

Söndag igen, och dags för att fortsätta nedräkningen de 10 musikvideos som jag anser är bland världens bästa. Missade ni förra veckan, när jag listade #4-#6? Klicka HÄR. Missade ni förrförra veckan, när jag listade #7-#10? Klicka HÄR.

Här kommer världens näst bästa, och nästnäst bästa, musikvideo.

#3 Nas – Be A Nigger Too
Nasir Jones kanske inte fick vara fullt så kontroversiell som han ville vara det här året. Hans nionde studioalbum skulle heta Nigger men fick till slut namnet Untitled. Nas slog dock tillbaka med den här videon, eller filmen kanske man ska säga. Scenerna som visas i svartvitt är seriösa och de är där för att locka fram reaktioner hos de som ser på videon. Ibland får man se Nas stå framför en spegel och rappa sina ord, och trots att han bara står där är det allt som behövs. Hans ord och de övriga bilder är utan tvekan allt som behövs för att man ska bli engagerad. 2008 års bästa, och viktigaste, video. Behövs väl inte nämnas, men låten är utan tvekan en av Nas allra bästa, men fick inte vara med på Untitled på grund av att de inte fick samplingarna godkända.

Nas
Be Nigger Too (prod. Salaam Remi)
(2008)


#2 Erykah Badu – Love Of My Life (An Ode To Hiphop)
Från Nas djupa samhällskritiska video till något som är raka motsatsen, men minst lika viktigt. Om någon någonsin påstår att hiphopen är kommersiell och plastig så är det bara att slänga det här mästerverket i ansiktet på dem. Erykah är en ytterst originell kvinna som har gjort mycket märklig musik i sina dagar, men oavsett hur konstig hon är så känns det alltid rätt. Här har hon med en massa fräna grejer, som ghettoblastern, grafittin, blingblinget, en massa sköna människor och en liten gästvers av hennes dåvarande boo, Common. Hiphophjärtat dunkar på som bara den och själen myser. Helt klart världens näst bästa video.

Erykah Badu
Love Of My Lif (An Ode To Hiphop) (Feat. Common) (prod. Raphael Saadiq)
Worldwide Underground (2003)

Inga kommentarer: