tisdag 30 december 2008

Årets bästa R&B-album 2008!

Nu är 2008 snart slut, och därmed är det dags för den stora årssammanfattningen! Jag börjar med att lista årets bästa R&B-skivor. Senare kommer de bästa hiphopskivorna att listas, och sedan får vi se om jag vill lista något annat. Det skulle vara roligt om ni kommenterade med era åsikter! Är det någon annan R&B-platta ni tycker borde ha funnits med här? Eller någon som jag tycker är bra som ni tycker är kass?

2008 har bjudit på mycket bra R&B. De som har regerat scenen i ett par år och som fortfarande är heta har levererat, gamla favoriter har tänt ännu en gnista, och en del nykomlingar har fått en välförtjänt del av rampljuset också. Nåja, jag ska vara kortfattad och gå rakt på sak. 2008 års bästa R&B-album är följande:

Beyoncé – I Am … Sasha Fierce
Det tog ett år för Beyoncé att spela in hennes tredje soloalbum. Det är den längsta tid hon någonsin har jobbat på ett album, och det gjorde både henne och mej mycket förväntansfull. Beyoncés koncept för plattan, en dubbel-cd där de två halvorna representerar två olika sidor av Beyoncé, är inte speciellt originellt men det fungerar bra och låtarna är av yttersta toppkvalité. Beyoncé är en levande legend, en förebild, och en av de mest genuina artister som finns. Kanske finns det fortfarande folk som än inte har tagit sej tid att upptäcka att en av världens sexigaste popstjärnor är så mycket mer än bara en schysst röst och snygga kurvor. Lyssna på ett av 2008 års bästa album en gång så att jag slipper tycka synd om er.

Brandy – Human
Brandys tunga år efter en tragisk bilolycka speglas av i hennes nya album. Texterna handlar om kärlek, styrka, svaghet och allt som man får på köpet av att vara en människa. Det är fina melodier, några hitlåtar och inte ett enda bottennapp. Värt att nämna är givetvis Brandys vackra röst också, och det djup som så tydligt finns i den.





Ne-Yo – Year Of The Gentleman
Sex stycken grammy-nomineringar tog Ne-Yo hem detta år. Minst sagt välförtjänt! Hans tredje album är det första utan gäster, och samtidigt det första som man inte blir uttråkad av. Hitlåtar har han mäktat med tidigare, men de från detta album är definitivt några av hans bästa. Ne-Yo är R&B i ett nötskal, och bär den titeln bäst av alla.





Jennifer Hudson – Jennifer Hudson
Jennifer Hudson gick som en raket från medioker deltagare i Idol till Oscarsvinnare, och i år släpptes äntligen hennes debutalbum. Hennes ypperliga skådespelartalang speglas av i hennes musik, och ingen kan hantera ett album smockfullt av smäktande ballader som denna kaxiga starka kvinna från Chicago. Det är inte bara hennes album som får full poäng av mej, Jennifer som person är också bland det mest imponerande jag skådat detta år.


Solange – Sol-Angel & The Hadley St. Dreams
Solange kan med rätta kasta sitt andra album i ansiktet på alla som försöker peka ut henne som storasyster Beyoncés wannabe. Solanges speciella röst, inte så stark men riktigt bra ändå, passar hennes än mer speciella sound ofantligt bra. Som om de originella låtarna inte är nog så genomsyras av en kaxighet och självsäkerhet som vi sällan ser i denna genre.



Mariah Carey – E=MC2
Mariah har varit med i nästan 20 år. Hon har varit hyllad och dissad, men utnämningen av en av världshistoriens bästa sångröster och legendstatusen går inte att förneka. E=MC2 är hennes elfte studioalbum och det är hennes allra bästa. Hittills. Som på tidigare album hade hon även på denna platta ett nära samarbete med Jermaine Dupri och resultatet blev alldeles strålande. Det är till största del sötsliskiga kärleksballader, men T-Pain-gästade Migrate förvandlar alla möjliga ställen till en nattklubb, reaggeinfluerade Cruise Control får vem som helst att svänga, och tunga Side Effects (bästa låten på skivan) är personlig nog för hela albumet. Oerhört imponerande, det går inte annat än att beundra Mariah Carey.

Dessa är de bästa albumen. De album som du inte får missa. Och när du har lyssnat på dessa, så är det synd om du inte tar dej an följande också.

Usher – Here I Stand

Estelle - Shine

Ashanti – The Declaration

Jazmine Sullivan – Fearless

Karina – First Love

Raphael Saadiq – The Way I See It

(Jag har inte lyssnat på det än men jag hoppas och gissar att Keyshia Coles A Different Me platsar här också.)

Det ska bli spännande att se vad 2009 har att bjuda på. Mest av allt så ser jag framemot Ciaras album. Hon skulle enligt de ursprungliga planerna ha släppt sitt tredje album, Fantasy Ride, i år men efter ett antal uppskjutningar är det nu februari som gäller. Jag spår dock att Beyoncé kommer regera 2009, med ett fortfarande fräscht album, nya biofilmer och en världsturné.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag måste bara säga att jag älskar din blogg, läser den hela tiden!
Nu har jag många R&B-album att lyssna in här efter dina tips, så tack för detta. Hade dock velat haft Raphael Saadiqs lite högre upp men smaken är som baken.. :)

karin lil'bridge sa...

Tackar tackar! Verkligen roligt att du gillar den :) Inte så många som verkar vara speciellt intresserade av R&B heller så kul att du gillar det.

Anonym sa...

första gången jag besöker din blogg men måste säga att jag älskar den.