fredag 19 december 2008

Skivrecension: Brandy - Human

Brandy är bara 29 år gammal, men sedan debuten 1994 har hon hunnit släppa ytterliggare tre album och tagit en fyra år lång paus från musiken. År 2004 släpptes Afrodisiac, och två år senare var Brandy med i en bilolycka som fick henne att hålla en väldigt låg profil fram tills i år. Nu är hon tillbaka, med hennes troligtvis viktigaste, album. Titeln, Human, är talande och anspelar på att Brandy, och alla vi andra, bara är människor som kan göra misstag och behöver tid för att både sörja och älska. Brandy har några hårda år bakom sej, och det här albumet är hennes viktigaste steg för att kunna släppa det svåra. Det må vara klyschigt att säga så om ett album, men Brandy är en tvättäkta artist och jag har inga tvivel på att det är genom musik som hon lever sitt liv och känner sina känslor. Låtarna på albumet faller i ramen för vanlig halvpoppig R&B. Det handlar till störst del om kärlek, och det är en bra blandning mellan utdragna ballader och halvtempolåtar. Det är ett tema och en stil som passar Brandy bra, för hon har en oerhört vacker och djup röst. Brandy har sagt i intervjuer att hon nu känner sej vuxen efter en så lång och händelserik karriär, men att hon samtidigt känner sej ung och ny i samband med den här nystarten. Det är något som jag tycker hörs. Brandy är säker på varje spår, och har som sagt ett djup i sin röst, samtidigt som det finns en ny fräsch energi och drivkraft.

Symboliskt sett, och ur Brandys ögon och öron, är det inget som fattas på albumet. Dock kan det nog ofta svika lyssnarna eftersom det varken är något nytt spännande sound, eller stor variation på låtarna. Många skulle nog finna det tråkigt utöver de klara hitlåtarna, Right Here (Departed), 1st And Love och Long Distance. Men att se ett album från en kommersiell och opersonlig syn tycker jag är trist, och det nedvärderar musiken. Att Brandy har ett klassiskt sound som vi har hört många gånger förut gör henne inte mindre av en riktig artist som har viktiga saker att berätta.

Hur jag än försöker kan jag inte hitta några större fel på albumet, eller sådant som skulle kunna vara bättre rättare sagt. Jag efterlyser inte dansanta partylåtar, duetter eller andra gästspel. Det har gått fyra år sedan Brandy släppte ett album. Det är fyra år av Brandys livserfarenhet och låtskrivande, och hon hittade det rätta sättet att dela med sej av det.

Betyg: 4/5

Bästa spår:
Right Here (Departed)
Human
1st And Love

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra recension! Själv diggar jag också hennes nya album starkt, fast det fått rätt halvljumma omdömen av kritiker...